Metal işçilerinin tarihi grevi coşkuyla başladı!

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, metal sektöründe 15.000 üyesiyle greve çıktı. Emek. org.tr, metal işçilerinin ve DİSK Birleşik Metal-İş sendikasının haklı ve onurlu mücadelesinin yanındadır. Metal iş kolunda grup toplu iş sözleşmeleri, 90.000 işçi adına Türk Metal-İş ve 5.000 işçi adına da Çelik-İş’in ihanet göstergesi olan imzalarıyla patronlar yararına ve 3 yıl için yapılmıştı. Toplu sözleşme […]

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, metal sektöründe 15.000 üyesiyle greve çıktı. Emek. org.tr, metal işçilerinin ve DİSK Birleşik Metal-İş sendikasının haklı ve onurlu mücadelesinin yanındadır.

Metal iş kolunda grup toplu iş sözleşmeleri, 90.000 işçi adına Türk Metal-İş ve 5.000 işçi adına da Çelik-İş’in ihanet göstergesi olan imzalarıyla patronlar yararına ve 3 yıl için yapılmıştı.

Toplu sözleşme sürecinde, başta ucuz işçilik olmak üzere değişik hakları sınırlayan ve sarı sendika+MESS ortaklığının dayatmalarıyla karşılaşan BMİS ve metal işçileri grev kararı aldı.

Değişik şehirlerde bulunan 42 işyerinde 15 bin işçiyle grev kararı almış ve 29 Ocak 2015 günü de, 20 fabrikada grevi başlatmıştır. 19 Şubatta 22 işyerinde daha greve  başlanacak.

Grevin başlamasından kısa süre önce sermaye cephesinde önemli bir gelişme yaşandı.  İşveren sendikası MESS’ten kopuşlar yaşandı.  İşçilerin ve sendikanın kararlı duruşu bu kopuşun nedeniydi. Geçen hafta MESS’ten ayrıldığını açıklayan Delphi’nin ardından bugün (28 Ocak) Schneider, Alstom ve Bekaert MESS’ten ayrıldı. Böylece grev öncesi 4 fabrika MESS’ten ayrılmış oldu.

Metal işçilerinin grevi birçok devrimci, demokrat, sosyalist siyasi grupların desteğini alırken, diğer sendikaların ve meslek örgütlerinin de dayanışma açıklamaları eşliğinde, güçlü bir toplumsal destekle başladı.

Sermaye güçlerinin ve sarı sendikaların tezgâhlarına karşı gelişen grev, birçok açıdan önemli işlevlerle toplumsal yaşamımıza girdi.

Hak kayıplarını barındıran Türk Metal-iş ve Çelik-İş sendikalarının yaptığı patron yanlısı sözleşme dayatmalarının reddedilmesi grevin önemli bir özelliğidir. Binlerce işçinin köleleştirilmesine karşı koymanın yanı sıra, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşam koşullarının sağlanması temelindeki talepleri gündeme getiren grev eylemi, güncel konjonktürde çok önem kazanmış durumda.

Antakya, Bilecik, Bursa, İstanbul İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin ve Osmaniye’de metal işçileri fabrikalara grev pankartı astı.

Grev, sabahın erken saatlerinde fabrika önlerinde toplanmalarla başladı.  Gebze’de fabrikalarda grev pankartlarının asıldı.

Cengiz makina fabrikasında başlatılan grevden sonra, grev gözcülerini fabrika önüne bırakan emek güçleri Gebze Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada sendika başkanlarının açıklamalarından ve diğer fabrikalarda grev başlatmalarıyla birlikte 29 Ocak günü söz konusu tüm fabrikalarda grev başlatılmış oldu. 29.01.2015

Emek.org.tr

cengiz makina (2)

cukurova-insaat

gebze cengiz makina

gebze meeydanı

gebze yürüyüşü

miting-halay (1)

prysmian

yucel-alstom

yucel-boru

yucel-boru-pankart

konya mahle motor

gebze

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar